foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

De Duinstappers Hillegom

Gezelligheid staat voorop !

 

Rondje Brasemermeer 2014

 

Woensdag 16 juli 2014, een prachtige dag om een langer rondje te gaan rijden.

Eerder had ik al een datum geprikt maar helaas door de verwachte onweer afgeblazen. Ja, je kan geen onnodige risico nemen. Nu een prachtige dag, helaas waren enkele personen niet aanwezig. De één door prive omstandigheden en andere doordat ze nog op vakantie waren of net terug waren en geen tijd hadden om zich vrij zich daarvoor vrij te maken. We vertrokken om 12:30 uur en waren met elf personen. Eén persoon hebben we onderweg even opgehaald in Nieuw-Vennep.

Via de Meerlaan naar de Hillegommerbrug Beinsdorp in en dan via het Zomerpark naar Burgerveen aan de andere kant van de Haarlemmermeerpolder.

De Vennerperweg niet het leukste stuk om te fietsen maar als je aan de andere kant van de Haarlemmermeer moet komen ontkom je daar niet aan. Gelukkig was er ook heel weinig wind zodat we gestaag door konden fietsen. Via de dijk naar Leimuiden, een klein plaatsje waar alle mensen in het dorp elkaar nog bij naam kennen. Als je daar ook fietst steken ze dus gewoon even de hand op om je gedag te zeggen. Nou dat maak je niet al te veel meer mee.

Nu hadden sommige mensen verwacht dat we in Leimuiden koffie gingen drinken maar de afstand was nog iets te kort. Nee, we fietsen lekker verder. Eerst over de de brug bij de Drecht richting Rijnsaterswoude. Een klein dorpje waar we alleen maar een rechte weg van hebben genomen en daarna rechtsaf zijn gegaan. Maar de genomen foto's zijn het kijken waard.

In Rijnsaterswoude, gingen we de Leidse Vaart over en bij de volgende kruising rechtsaf, we reden dus langs de Leidse Vaart op een heel klein weggetje. In april toen wij deze rit als proef hebben gereden stond er een koe in het weiland met een kalfje. Nou dat zie je niet vaak meer vandaar dat ik er foto van gemaakt heb. Als je dit weggetje volgt kom je in Woudbrugge. Daar was onze koffie stop gepland, heerlijk aan het terras aan het water. Helaas was het terras door het mooie weer overvol en zaten we aan de zijkant van het gebouw allemaal naast elkaar. Onderweg zagen we nog een houten snijwerk, wat vroeger een boom is geweest, ik vond deze heel mooi en kunstig gedaan.

Na de koffie, wat me opviel was dat er niemand een appeltaart nam. Normaal is er altijd wel eentje die een stukje appeltaart neemt maar vandaag niemand. De pret was er niet minder op maar het was jammer dat we niet als een groep aan één grote tafel konden zitten. Jan heeft het nog geprobeerd maar kreeg het ook niet voor elkaar. Nadat de koffie op was en het toilet gevuld was zijn we weer verder gefietst. Langs het kanaal en de Wijde Aa wat met dit mooie weer zeer druk was.

Het was gelukkig niet al te druk want het paadje naar Hoogmade is heel smal, zodat we ook met zijn allen achter elkaar moesten rijden. Aangekomen in Hoogmade wat een heel leuk plaatsje is hebben we even op de brug stil gestaan om foto's te nemen. Daarna zijn we dwars door het plaatsje heen gereden. Ook hier had je een leuk stekje om iets te nuttigen maar ja we waren net op pad dus zijn we lekker door gereden.

Ja, Hoogmade stil en verlaten daar rij je dan door heen en in eens kom je bij de snelweg van de A4. Van de absolute stilte naar de herrie van de snelweg. Je gelooft het niet. Ik had de weg verkend maar er was geen andere mogelijkheid om daar te komen. Gelukkig duurde het ook niet zo lang, vandaar dat we na enige tijd weer in rustig polder gebied kwamen. Iedereen had het naar zijn zin, geweldig toch. Mocht het zo zijn dat er mensen het niet naar de zin hebben gehad dan wil ik dat graag weten, Misschien heb ik dan wat fout gedaan, maar zeg het dan wel.

Door de polder weer langs het water van de Wijde Aa kom je weer bij het Braassemmermeer. Via de smalle paadjes kom je dan in Roelofarendsveen. Dat laatste stukje route hebben we al eens gehad. Gelukkig waren er ook nog een paar die daar niet gereden hadden dus het was heel leuk om daar toch langs te rijden. Zeker bij het sluisje bij het cafe waar het wegdek nu opgeknapt was is een leuk stukje.

Er werd verder gefietst en langs het Brasemermeer rijdende kom je dan in Oude Wetering. Het was door de beginnende vakantie van de schooljeugd verschrikkelijk druk op het water. Diverse mooie boten zag je voor bij komen. Pontjes die je naar de overkant brengen tegen betaling. Echt ik heb genoten. Na de Oude Wetering zijn we de Ringvaart overgestoken en weer richting Leimuiden gefietst. Alleen in Nieuwe Wetering aan de Huigsloterdijk zit nog een koffie tentje waar we nog even een verfrissing gingen halen. Ook hier was het heel druk zodat we weer lang gerekt naast elkaar moetsten gaan zitten. Aan de overkant zag Ank een leuk bed, waar ze wel even op zou willen gaan uitrusten. Normaal reed ze niet van die lange afstanden maar ik kan je vertellen dat ze het heel goed deed. Zonder gemopper want met een blessure geef ik het je toch maar te doen.

Tijdens deze stop had ik even de TeleLens er op gezet om het bed wat aan de overkant van de Ringvaart stond te fotograferen.

Ook van een aantal personen, je moet dan wel de camera heel stabiel houden anders krijg je rare foto's. Dus heb ik het maar weer gauw terug gezet op de andere lens. Het was bijna 16:30 uur en ik had afgesproken dat ik rond de klok van 17:30 uur bij de Soete Suikerbol zou zijn.

Daar gaan we met zijn allen pannenkoeken eten. Zodat we opgestapt zijn en ondertussen had ik even gebeld hoelaat we daar zouden zijn. De fietsers hoorde dat ik een tafel binnen had gereserveerd en vroegen of ze buiten eerst nog even iets konden drinken. Dat heb ik gevraagd en ze zouden het proberen. Wij zijn nu terug gegaan maar eerst via de de Lisserweg en de IJweg om later toch weer op de Venneperweg te komen. Via Beinsdorp naar Hillegom. Jammer maar toch niet echt heel hinderlijk was dat de wind wat ging aan wakkeren. Zodat we de benen echt nog moesten gaan gebruiken om naar huis te komen. Aangekomen in Hillegom stond Wil op ons te wachten. Zij kon niet mee maar wilde toch van een pannenkoek genieten. Dat was heel leuk. Buiten bij de Soete Suikerbol stond de tafel al klaar voor ons. Helaas hadden we pech, de koolzuurslang was geknapt. We konden helaas geen tapbiertje nemen na zo'n lange fietsrit. We moesten genoegen nemen met een flesje bier. Alles werd op een vriendelijke manier door het personeel opgelost. Ze baalde daar heel erg van maar konden daar ook niets aan doen. Gelukkig had ik de tafel binnen gereserveerd want het werd op een gegeven ogenblik toch wel fris. Ja, een lange fietstocht dan ben je wat zweterig en dan koel je ook snel af.

Dus na ons drankje zijn we naar binnen gegaan om van een heerlijke pannenkoek te genieten.

Mijn dank gaat uit naar het personeel van de Soete Suikerbol het was geweldig. We komen zeker nog eens terug. Ondanks de tegenslag die ze hadden bleven ze vriendelijk en hadden ook nog tijd voor een grapje. Mensen bedankt.

De route die we gereden hebben zie je hieronder.

 

Hopende dat iedereen het naar de zin heeft gehad en ik hoop in de komende maand nog een langere fietstocht te plannen. Mits daar genoeg animo voor is.