foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

De Duinstappers Hillegom

Gezelligheid staat voorop !

Rondje Haarlem 2015

 

Op woesdag 20 mei 2015 had ik een rondje in mijn gedachten, het rondje Haarlem, zo'n 50 kilometer. Iedereen een mail gestuurd en de mededeling dat we zouden vertrekken om 11:00 uur mits de weervooruitzichten goed waren.

Helaas is er iets fout gegaan, want één persoon heeft de mail niet ontvangen. Terwijl ik het nog even nagekeken heb, nadat ik het bericht had ontvangen van de desbetreffende persoon. De mail was wel verzonden maar op de één of andere manier niet aangekomen. Daar heb ik de balen van maar ja, ik kan het helaas niet meer veranderen. Er waren meerdere personen die de mail niet binnen kregen dat waren hoofdzakelijk mensen met Hotmail, die ik nog een apart mailtje heb verstuurd.

 

Om klokslag 11:00 uur ja op de laatste klokslag kwam Dinie nog even aanfietsen, we wisten dat ze zou komen dus we hadden wel even gewacht, anderen hadden netje afgezegd. Alleen Corry, was er niet, op de vraag of iemand wat gehoord had kreeg ik het antwoord dat ze naar de camping zou gaan. Dus ja dan gaan we maar fietsen. Niet beter weten dat er geen mail was binnen  gekomen, alsnog maar hierbij "SORRY".

 

Het begon al goed nog geen vijfentwintig meter voor de verkeerslichten van de Pastoorslaan braken de klemmen van mijn fietstas af. Een splinter nieuwe fietstas net een maand oud. De spullen die er in zaten verdeeld over de andere medefiets(st)ers en we konden weer verder. De route die geheel uitgepijld staat zou ik in Bennenbroek op pikken. We waren met twaalf vrouwen en ik was de enige man. De anderen hadden verstek laten gaan. Marianne had al aangegeven dat ze hoopte dat ze in ieder geval 20 kilometer vol kon houden want ze had al een tijd niet gefietst. Terwijl er toch veel wind stond. Ik heb haar gerust gesteld dat het allemaal wel mee zou vallen.

 

De route in Heemstede kan je op twee manieren nemen, de ene via de hoge brug "Hageveld" en de ander via Heemsteedse dreef. Nou waren er nogal wat E-bikes, dus ik koos voor de makkelijke weg, want alleen moet ik dan alle fietsen over de brug mee helpen duwen. Dat zag ik toch niet geheel zitten. Nadat we over de brug bij het oude Dioconessehuis waren gegaan gingen we langs het jaagpad richting Ringvaart, deze bleven we volgen en dan kom je bij de Molenplas uit. Eigenlijk ben je dan nog niet moe, maar een kopje koffie gaat er altijd wel in, zodat we hier onze eerst stop hadden.

 

De koffie zat er weer in, allemaal nog even naar het toilet gegaan en daar gingen we voor het vervolg. Via het Vlinder en Libelle pad richting Ringvaart om daar aangekomen bij de brug naar Vijfhuizen weer terug te gaan richting de bewoonde wereld Schalkwijk. Vlag voor de bewoonde wereld weer verder over allerlei paden, onder andere krekel-, Beien-, en Meikeverpad. Richting het Liewegje en dan rechtsaf langs de de Zoete Inval. Daar gaan we de Haarlemmerliede in. Iedereen zat al in zak en as, want nee hé we gaan toch niet weer naar de IKEA, want ja dan zit Miep weer in de ballenbak en is er voorlopig niet uit te krijgen. Nee de richting was Penningsveer, lekker rustig over de kleine paadjes, ook al stond er veel wind we hadden er tot nu toe nog weinig last van. Tot Spaarnwoude, bij de restaurant " De oude stal" ging het prima. Toen terug naar Spaarndam over de dijk, met pal tegen wind. Marianne zag haar geest als dwalen, maar mijn vrouw vertelde dat het maar één kilometer was. Dat gaf haar een gehele geruststelling. Aangekomen in Spaarndam zouden we bij de sluis een tweede stop doen. Mensen die nog even een visje wilde halen konden dat doen bij de plaatselijke visboer en de anderen die daar geen trek in hadden konden genieten van hun meegenomen broodje.  Ja, dan zit het niet mee, de Vischwinkel was gesloten, later hoorde we dat hij hij van de een op de andere week zo gesloten was. We moesten dus een andere locatie vinden. Nou hebben we wel eens bij het kleine sluisje koffie gedronken dus dat gaan we dan maar even doen. Op de vraag van de dames of we tijdens een kopje koffie dan een eigen broodje mochten op eten kregen we "nee" te horen. Nou ja dan gaan we maar weer. Dat vond de eigenaar toch ook weer zielig en we mochten voor deze ene uitzondering toch binnen komen maar dan moest er wel een kopje koffie genuttigd worden. Ondertussen waren Coby en Elly gebeld door Nel. Nel was doordat er een man met een hond die overstak ons kwijt geraakt. Waar zitten jullie, was de vraag zodat we Nel toch maar weer gauw terug hebben gehaald want ze heeft tenslotte de gevulde portemenee bij zich. Toen ik binnen kwam werd er gevraagd of ik nog soep wilde, nee ik nam een kopje koffie. Hadden de dames trek in soep en deze besteld. Echter dat werd vers gemaakt dus dat duurde nog wel even. Nou het smaakte goed, alleen het duurde wel wat lang.

Zo we konden er weer tegen aan en via de Pol en de Spaarndamseweg, naar een nieuw gebied wat tussen Haarlem Noord en Spaarndam als nieuw natuurgebied wordt aangeboden. Zo kom je weer op de Slaperdijk van Haarlem naar Spaarndam. Wij namen een klein weggetje, daarna een fietspad Westlaan en zo komen we langs de nieuwe woonhuizen van Velserbroek. We rijden door onder het viaduct van de N208 die naar de Velsertunnel gaat. Wij rijden via de Wustelaan verder Santpoort in. Via een omweg en het mooie natuurgebied komen we op de Velserendweg waar we eigenlijk de Bergweg hadden moeten hebben maar deze was door weg werkzaamheden afgesloten dus dan maar een alternatief. Aangekomen in Bloemendaal gaan we net na Thijsse's hof, het bos in. Via de Lage-, Midden- en Hoge Duin en Daalse weg komen we uit op de Zeeweg. Via het station van Overveen wijken we iets van de route af om even wat te gaan drinken op het terras van Loetje. We zaten daar heerlijk, alleen was het jammer dat het zo prijzig was. Drie en een halve euro voor een Radler is toch wel prijzig, sorry.  

 Na deze stop, gaan we weer terug naar de route, waar Martha, er ook eens achter komt hoe makkelijk het is om ondersteuning te hebben. Via de Noordzeeroute langs de Brouwerskolkweg, gingen we nogal hard naar beneden. De meeste knepen in de rem maar Martha niet. Zij ging met een lekkere snelheid naar beneden. Langs kraantje lek, en de mooie natuur gebieden zijn we richting Zandvoortselaan, Aerdenhout binnen gereden. Zo naar Leyduin om via de het bruggetje over de Leidsevaart naar de Manpadslaan te gaan. Even geholpen met de fietsen en zo het laatste stuk naar Hillegom gereden. Waar we naar de Soetesuikerbol zijn gegaan.

 Twee dames gingen niet mee, zij hadden nog wat anders te doen, echter twee andere dames die niet mee konden kwamen wel even om van een pannenkoek te genieten. Ik had daar een menu genomen, vorig jaar was dit ook goed bevallen. Nou de keuze was niet verkeerd. Helaas hadden ze het breekbrood vervangen door soep, dat vond niet iedereen geweldig maar de meeste waren hier heel content mee. Ook nog eens dat we mochten kiezen uit twee soorten soep. Daarna een pannenkoek met twee verschillende soorten gerechten er op. Normaal mag je kiezen uit een bepaald aantal ingredienten maar voor ons maakte ze een uitzondering. Daarna het toetje, normaal gesproken één bolletje ijs, maar we kregen twee bolletjes ijs. met slagroom. Geweldig zo als we daar verwend werden.

Daarna was het mijn beurt, de dames hadden geld ingezameld om mij in het zonnetje te zetten. Ze bedankte mij voor het uitzetten van de fietsroutes. Hoopte daarop natuurlijk dat ik dat voorlopig nog even zou blijven doen. Ik werk heerlijk verwend met bier, nootjes en kersenbonbons. Nadat ik alles had uitgepakt kreeg ik nog de nodige kusjes namens Coby. Uiteraard als ik er niet ben dan neemt Nel de routes voor haar rekening en zij is de penningmeester van het clubje. Zij beheerd de portemenee van de fiets(st)ers. Ook zij werd even bedankt.

 

Het was weer een geweldige dag en voor de mensen die dit keer geen pannenkoek hebben gehad daar komt nog wel een passende oplossing voor.

We gaan nog wel een mooie route rijden en dan is er wel weer een mouw aan te passen hoe of we dit gaan oplossen.

 

Tot de volgende keer maar weer.