foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

De Duinstappers Hillegom

Gezelligheid staat voorop !

Lange fietstocht naar Scheveningen !

2013

 

 

Zo, hier dan een verslag van de fietstocht naar Scheveningen. Dit keer om Cees van de Berg te verrassen met zijn verjaardag. Het was nog maar de vraag of hij mee mocht van z'n vrouw Joke. In eerste instantie zou Joke ook mee gaan echter Joke zat niet lekker in haar vel dus heeft besloten thuis te blijven, want het is toch een hele lange tocht. Vandaar dat ik hier probeer om hier een verslag
neer te zetten van deze, door de mee gefietste deelnemers een onvergetelijke dag.

Om 11:00 uur 's ochtends vertrokken we vanaf de Martinus kerk in Hillegom. scheveningen 2013 4We waren met 10 personen dus een heel mooi aantal, wat ook overzichtelijk is voor de leider van deze tocht.

O ja, voor ik het vergeet als U op een foto klikt kan U meer informatie krijgen betreffende de omgeving of plaats als ik dat eventueel gevonden hebt. Dus bent U geinteresseerd in de omgeving waar U gefietst hebt dan kan U daar nog eventueel informatie over te weten komen.

Mocht het zo zijn dat U het niet eens bent met het geen hier staat of het anders wil hebben laat het dan gerust aan mij weten. Dan komen we er samen wel uit.

Hillegom is een plaats en gemeente in de Bollenstreek in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telt 20.908 inwoners (1 november 2013, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 13,48 km² (waarvan 0,60 km² water). Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kern Hillegom is de noordelijkste gemeente van de Duin- en Bollenstreek van Zuid-Holland. De noord- en oostgrens vormen tevens de provinciegrens. Alhoewel Hillegom deel uitmaakt van de Bollenstreek en tegenwoordig samenwerkt met gemeenten in de regio Holland Rijnland, zijn de inwoners van de gemeente in maatschappelijk opzicht vooral gericht op buurgemeenten in Noord-Holland, de stad Haarlem in het bijzonder. Van oudsher hebben de inwoners sterkere banden met dit gebied. In de jaren 1970 heeft de gemeenteraad van Hillegom zelfs een besluit genomen om aansluiting te zoeken bij de provincie Noord-Holland. Dit besluit is echter nooit omgezet in concrete daden.

We rijden door de Hoofdstraat en zien de Hillegomse pomp.
De Oude Pomp is een 18e-eeuwse dorpspomp in Hillegom. De pomp werd in 1740 aan het dorp geschonken door Jan Six, de Heer van Hillegom en zijn vrouw Van den Bempen. Nadat Hillegom de beschikking kreeg over waterleiding raakte de pomp buiten gebruik. In 1982 werd de inmiddels vervallen pomp gerestaureerd, maar functioneert niet meer, de smeedijzeren hendels zijn vastgezet. De natuurstenen pomp wordt gesierd met gebeeldhouwde wapenschilden van de families Six en Van den Bempen. Bovenop staat een pijnappel. De Oude Pomp is een rijksmonument.

Recht voor ons zien we de Maartenskerk deze komt uit het jaar 1500. Wscheveningen 2013 6ij rijden rechtsaf de Molenstraat in en gaan via de Wilhelminalaan richting de Zilk. De Wilhelminalaan is niet een lekkere weg om op te fietsen maar gelukkig is het niet zo druk. Vandaar dat het vandaag heel goed gaat. Normaal word je wel eens ingehaald en dan komt er van de andere kant een auto en snijden je ze af. Want ja ik zal en moet voorbij die fietsers. Bij de rotonde aangekomen zien we rechts van ons projectgroothet nieuwe project 't Zand. Het leuke hiervan is dat in dat plan de dochter van Cees en een zoon van Tom daar ook een huis gekocht hebben. Cees heeft er vele zweet druppels laten vloeien want, z'n dochter kon er zo in maar er moest hier en daar toch nog wat veranderd worden. Nou dat kan Cees wel. Wij fietsen verder en aangekomen bij de Leidsevaart gaan wij links af. Helaas had ik op dit ogenblik geen andere optie want de Leidsevaart is nu niet een van de gezelligste paden. scheveningen 2013 19 Echter het was mooi weer en je kan er rustig fietsen. Bij de Delftweg in Lisse aangekomen zijn we over gestoken en wederom langs de Leidsevaart verder gegaan. Hier is het toch wat leuker want hier zie je toch wel heel veel scheveningen 2013 9leuke gebouwen en huizen scheveningen 2013 10staan. Wat dacht U van deze mooie molen langs de kant van de weg. Een molen uit 1654 en het is een Hoogeveense Molen. Als u met de muis even op de plaatjes klikt dan krijgt u verdere informatie over de verschillende soorten molens in Nederland.

Ook krijgt u meer info over de molen langs de Leidsevaart in Noordwijkerhout. Uiteraard wist U al dat deze ook wel de Haarlemmertrekvaart wordt genoemd. Wij rijden verder en aangezienscheveningen 2013 11 het weer uitzonderlijk is zien we de mooiste plaatjes. Via de Leeweg gaan we richting Noordwijk, we zien dan de garage van Beuk. De Leeweg blijven we volgen en komen dan op de Hoogeveenseweg. Deze loopt parallel weg de provinciale weg. Wij hebben daar geen last van wij genieten alleen maar van de mooie natuur. Dat is ook zo mooi het tempo ligt niet hoog dus je kan ook rustig kijken naar al het moois onderweg. Wij rijden scheveningen 2013 38verder richting Katwijk. Aan onze linker kant komen we steeds meer industrie gebied tegen. Wij steken over bij de Rijnsburgerweg. Dan zien we de, ja wie kan het niet Ouwehand de visverwerkings bedrijf. Ouwehand is overgenomen maar dat verhaal en meer over vis ziet U als U op de link klikt. Wij rijden door en komen Katwijk binnen.

Wij rijden via het fietspad langs het water richting Katwijk Zee, ja normaal kom je daar nooit. Ga je naar Katwijk dan neem je de auto en nu was het heel leuk om Katwijk oscheveningen 2013 14ok eens van de andere kant te zien. We rijden via mooie aangelegde fietspaden door een mooi park. Geweldig gewoon en overal keuring netjes. Langs het water zie je scheveningen 2013 15aan de overkant de Katwijkse haven met de waterwoningen die de laatste jaren zijn neergezet. Zo zie je nieuwe woningen en dan weer een oud gemaal. Het is wel pas opgeknapt maar je ziet toch dat het niet een nieuw gebouw is. We zijn toe aan een kopje koffie of thee, even uitrusten en de benen strekken. Dat gaan we doen bij hotel restaurant Savoi.

 

Katwijk is een kustplaats en gemeente in het noordwesten van de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het verstedelijkte dorp is verreweg de grootste gemeente in de Duin- en Bollenstreek, Katwijk is een kustplaats en gemeente in het noordwesten van de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het verstedelijkte dorp is verreweg de grootste gemeente in de Duin- en Bollenstreek, met een belangrijke regionalefunctie. Het vissersdorp Katwijk aan Zee en het meer agrarische Katwijk aan den Rijn waren vroeger verschillende plaatsen. In de loop der tijd zijn beide dorpen aan elkaar gegroeid. Het gemeentehuis vindt men in Katwijk aan de Rijn, aan de grens van Katwijk aan Zee. De burgemeesterswoning vindt men naast het gemeentehuis op het grondgebied van Katwijk aan Zee. Dit om kritiek vanuit de bevolking te omzeilen. Ten noorden van Katwijk aan Zee vindt men Katwijk-Noord, dat bestaat uit naoorlogse nieuwbouwwijken. Volgens de wijkindeling van de gemeente Katwijk is dit de vijfde wijk van de gemeente. Ten oosten van Katwijk aan de Rijn ligt Rijnsburg en ten zuiden Valkenburg. Al deze kernen zijn aan elkaar gegroeid en vormen één stad. Met name Katwijk aan Zee echter heeft zijn identiteit tot op heden goed bewaard. Zo spreekt men er nog een oud en oorspronkelijk dialect, het Katwijks (zie ook Strand-Hollands), dat door de hechte vissersgemeenschap in dit voormalige dorp behouden kon blijven. Dit dialect is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht aan de Universiteit van Leiden.

 

scheveningen 2013 16Voordat we over de buitensluis bij het restaurant komen, zien we nog eenscheveningen 2013 18 monument wat de moeite waard is om te tonen. Nu eerst een lekker versnapering. Iedereen dacht nou, als ik nu even een bakkie bestel dan neem ik meteen een lekkere appeltaart punt met slagroom er bij. Maar ja, ik wist dat we bijna gingen luchen. Dus het was niet verstandig om dat nu te nemen. Ik heb verteld tegen ons groepje dat er geen tijd was voor een appeltaart puntje en dat ze maar moesten vertrouwen.

 

De koffie zat er in en de blaasjes waren geleegd, door gauw door naar de volgende locatie. We fietsen de boulevard en gaan richting Scheveningen. Aan het einde van de bscheveningen 2013 40oulevard komen we een camping en een tempel tegen. Zelf dacht ik ascheveningen 2013 41an een moskee maar dat is het echt niet. Het is een soefitempel, zelf heb ik me er nog niet in verdiept maar het is een religie en spiritualiteit. Als je op het plaatje klikt dan kom je er van alles over te weten. Zo zie je maar dat je gauw op het verkeerde been wordt gezet betreffende je gedachte. Wij fietsen lekker door en genieten van de omgeving. Je moet wel blijven opletten want je ziet heel veel mooie natuur momenten maar het fietspad is nogal bochtig en je moet klimmen en dalen. Dan gaat het soms te hard met daar achter altijd een bocht. Riet uit Nieuw-Vennep is een echte coureur die gaat altijd tot het gaatje maar het bochten werk is niet zo denderend. Vandaar dat we haar altijd moeten waarschuwen, "kijk uit Riet", een scherpe bocht. Gelukkig is ze ons daar altijd dankbaar voor. Ze geniet er ook zo van en daar doen we het toch voor. 

 

Wassenaar is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telt 25.597 inwoners (1 november 2013, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 62,50 km². Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen. De gemeente Wassenaar maakt deel uit van het kaderwetgebied Haaglanden en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Wassenaar bestaat uit een dorpskern met daaromheen een bosrijke omgeving met veel villa's en landhuizen. Vele hiervan zijn vanouds buitenplaatsen, zomerverblijven voor welgestelde stedelingen. Behalve aan veel vermogende bewoners bieden deze onderdak aan bedrijven en consulaten. Koning Willem-Alexander en prinses Máxima hebben er hun woning op het landgoed Eikenhorst. Het landgoed Duinrell is in gebruik als pretpark. Ook renbaan Duindigt, de enige overgebleven gras-renbaan in Nederland, ligt in Wassenaar. In het centrum van Wassenaar staat de oude romaanse dorpskerk die deels uit de 12e eeuw dateert, en deels in de 16e eeuw werd opgebouwd na vernielingen in het begin van de Tachtigjarige Oorlog. In deze kerk werd prinses der Nederlanden Alexia gedoopt. Naast een klein aantal oude dorpshuizen staat er ook de achttiende-eeuwse windmolen Windlust. Wassenaar grenst aan het dorp Voorschoten waar al jarenlang goede betrekkingen mee zijn. Al van oudsher hebben de twee plaatsen een gezamenlijke geschiedenis. Het geslacht Van Wassenaar huisde bijvoorbeeld in Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten en Landgoed De Horsten, waar Eikenhorst een deel van is, ligt gedeeltelijk in de buurgemeente. Aan de Wassenaarse Slag liggen in het natuurgebied nog vele restanten van de Atlantikwall, waaronder een honderden meters lange betonnen muur. Met bijna 1000 meter aan ondergrondse gemetselde gangen worden vijf bunkers verbonden. Het stelsel doet dienst als vleermuisreservaat en is in de zomer te bezichtigen.

We gaan lekker door en slaan in ene af. Ik had vooraf via een routeplanner de knooppunten route bepaald en al aan de groep gegeven. Iedereen dacht dus dat ik verkeerd ging. Maar nee, hoor we gingen goed we gaan lekker naar een pannenkoeken huisje. Wij hadden de route al een keer verkend. Zodat wij daar al een versnapering hadden genomen. Ondertussen keken wij hoe of alles er uit zag. De bediening was heel attent, vriendelijk en het liep daar heel gesmeerd. Er kwam een ober of serveerster opnemen en daarna kwam een ander het bij je brengen. Afrekenen moest dan weer bij de ober of serveerster die het opgenomen had. Het was heel druk maar de wachttijd was minimaal. Oké, maar was het eten ook goed, nou dat kon je wel merken. Iedereen zat lekker te smikken en niemand liet wat staan. Voor ons dus een teken dat wij hier ook naar toe moesten gaan. Zo zijn we daar dus aangekomen. Het is dan wel wespen tijd en buiten hadden ze geen grote tafel maar binnen wel dus zijn we met z'n allen lekker binnen gaan zitten. Zo hadden we ook geen, last van de wespen. Onder het genot van een borrel werd Cees nog even gehuldigd door Nel. Die was heel creatief geweest.

De lijst van verschillende soorten pannenkoeken was lang. Daarbij kon je ook nog zelf bepaalde artikelen toevoegen. Het viel dus niet mee om een keuze te maken, alles was zo lekker. Zodat we een aardig gevarieerd tafel gebeuren hadden. Het mooiste was dat we allemaal wat anders hadden maar wel allemaal tegelijk konden eten. Nadat we klaar waren met etenscheveningen 2013 49 en drinken zijn we weer op de fiets gestapt om toch verder te rijden naar Scheveningen. Want dat was en is ons doel. Als we net op de fiets zitten, zien we nadat we een bocht hebben genomen in de verte al de watertoren. Dat betekend dat we niet zo ver meer van Scheveningen af zijn. Al valt dat nog tegen want we hebben nog een paar heuvels of noemen wij dat bergen te gaan.

Scheveningen is een badplaats, vissersplaats en stadsdeel van Den Haag. Scheveningen bestaat uit de kleinere wijken

 • Renbaankwartier
 • Belgisch Park
 • Duinoord
 • Duindorp
 • Geuzen- en Statenkwartier
 • Havenkwartier
 • Oostduinen
 • Scheveningen-Dorp (centrum)
 • Van Stolkpark
 • Westbroekpark en Duttendel
 • Zorgvliet

De oorspronkelijke kern van Scheveningen bevindt zich in Scheveningen-Dorp, maar van de vroegere bebouwing van vóór de grote kaalslag en de daaropvolgende nieuwbouw van het stadsdeel is niet veel terug te vinden. Het meest karakteristieke deel van het oude dorp vindt men bij en achter de Oude Kerk. Oorspronkelijke Scheveningers voelen zich nog echt Schevenings, niet Haags. Bij de gemeentelijke herindeling van 2001 is er wel een proefballonnetje opgelaten om Den Haag, Scheveningen en Loosduinen als drie aparte gemeentes los te koppelen. Dat ging echter niet door. Het stadsdeel Scheveningen bestaat uit de buurten Oud Scheveningen, Vissershaven, Scheveningen Badplaats, Visserijbuurt, en Rijslag. Aan de noordoostzijde zijn er achtereenvolgens nog de wijken Belgisch Park en Oostduinen.

 

Aangekomen in Scheveningen, zijn we de boulevard op gelopen en hebben daar een stukje gewandeld en even gezeten. We hadden niet al te veel tijd, want ja we moesten ook weer terug naar Hillegom. Nu zijn we niet echt gebonden aan de tijd maar er zijn ook mensen scheveningen 2013 27die een partner thuis hebben en die wil toch ook wel eten. Vandaar dat we niet te lang blijscheveningen 2013 3ven op de pier. We gaan dus weer rustig fietsen en komen dan langs het appartementen complex waar je liever niet wil zitten. Zoals je kan zien heeft iedereen er nog zin in om verder te gaan. Martha moesten we zo af en toe afremmen, volgens mij had ze peppillen geslikt want het tempo zat er goed in. We fietsen verder en gaan via Duinzicht, het landgoed Duindigt en Kievit naar Duinrel. Vandaar via de Katwijkse weg richting Katwijk. Ondertussen kwamen we nog veel meer pannenkoeken huisjes tegen maar één op een dag is voldoende. Aangekomen in Katwijk aan de Rijn gaan we via het fietspad langs de N 206 richting Leiden. Er waren mensen bij die dachten bij zich zelf, nee hé niet via Leiden, zo komen we nooit op tijd thuis. Maar we gingen echter via Valkenburg naar Rijnsburg. Onderweg kwamen we een heel klein pontje tegen.

Aan de overkant van het water hebben we even gepauzeerd. We hadden haring en meloen mee genomen dus dat kon genuttigd worden en tevens kon iedereen even wat drinken.

Valkenburg is een woonkern in de gemeente Katwijk en een voormalige gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. In 2006 telde Valkenburg 3900 inwoners. De voormalige gemeente Valkenburg had een oppervlakte van 5,74 km² (waarvan 0,23 km² water). Binnen de gemeentegrenzen lagen geen andere kernen. Sinds 2006 is Valkenburg onderdeel van de gemeente Katwijk. Het vliegkamp krijgt een andere bestemming. Er zullen voornamelijk woningen worden gebouwd en er zal ook ruimte zijn voor bedrijven en recreatie. Over het definitieve Masterplan Locatie Valkenburg wordt door de Katwijkse gemeenteraad, naar verwachting in juni 2013, een besluit genomen.

Via, via gaan we verder en rijden nog langs de camping Koningshof naar Voorhout. Wat we geheim hadden gehouden was dat we Vlaai, hadden besteld. Dat is een lekkere met advocaat en een knapperige bodem. Als we dat niet gedaan hadden dan was hij los geweest, dus dat was een geluk voor ons. Mensen die daar koffie kwamen drinken hadden geen vlaai meer omdat hij niets meer had.

Nadat de koffie en vlaai op was zijn we rustig verder gereden richting Hillegom. Volgens mij heeft iedereen een leuke dag gehad. Er werd meteen gevraagd of we dat niet meer kunnen gaan doen. Vandaar dat we al weer op ontdenkingstocht zijn gegaan.

We hebben al een route maar moet deze nog verder uitwerken.

Ik zou zeggen tot de volgende keer maar weer.