foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

De Duinstappers Hillegom

Gezelligheid staat voorop !

Erwtensoep eten 28 feb. 2014

 

Ja, hoor na het verplaatsen van diverse data was het dan uit eindelijk toch zo ver gekomen, 28 februari lekker snert eten.

Het was wederom een prachtige dag en we reden vanaf het sportpark van S.V. Hillegom naar de Zilk en zijn daar begonnen met een lekker wandeling. Niet over de verharde paden maar dan weer heuvelig en dan weer los zand maar dat had je geen eens in de gaten. Het weer was prima en ja kletsen met je mede lopers en voor we het wisten zaten we al weer bij de ingang van de Zilk. Ja, nog nooit gebeurd maar we gingen op de parkeerplaats koffie drinken. Na de koffie nog een grote lus door de duinen. Zodat we lekker op tijd in de kantine van S.V. Hillegom aan kwamen. Bij binnen komst kregen we een aantal consumptie bonnen waren deze op dan kon je wel bestellen maar dan waren de kosten voor je zelf. Logisch want er blijft wekelijks niet veel over van je inleg. Op de tafel stonden nog schaaltjes gevuld met zoutjes, zodat de borrel er lekker in ging. Op een gegeven ogenblik gaf Eef het seintje dat we aan tafel moesten gaan zitten want de soep was warm en we konden gaan aanvangen met eten. Netjes werd er tafel voor tafel soep gehaald. Nou dat was smullen, bovendien waren er ook nog broodjes en roggebrood met spek. Nee, het was zo als gewoonlijk weer heel goed verzorgd. Ja, dat kan je wel aan de heren overlaten. Namens alle lopers en loopsters hartelijk bedankt voor deze goede verzorging.

Hier onder staan nog wat foto's deze zijn gemaakt door Nel, was zelf weer eens mijn foto toestel vergeten. Nel bedankt hiervoor.

De volgende foto's kreeg ik alsnog aangeleverd van Mary. Vandaar dat ik deze er ook nog even bij zet. Mary bedankt.

 

 

 

Oma‘s erwtensoep ofwel snert

Om oma's erwtensoep te maken ben je niet zo snel klaar. Neem daar dan ook gerust de tijd voor. Alles moet goed in elkaar samen voegen zodat de smaak en kruiden goed tot hun recht komen. Ja, geduld is een schone zaak. Ga je beginnen hou dan in de gaten dat je er voor zorgt dat de pan op een laag vuur staat. Lekker lang laten pruttelen. Dat is een van de belangrijkste zaken voor Oma's gerechten.

Wat hebben we nodig ?

Ingrediënten

•500 gram spliterwten
•500 gram hamschijf met bot
•2 varkenskarbonades
•1 rookworst
•100 gram spek met zwoerd
•1 flinke ui
100 gram spek met zwoerd
•1 flinke ui
•2 preien
•2 preien
•1/2 knolselderij
•2 aardappelen •bladselderij
•2 laurierblaadjes
•peper en zout

Voorbereiding

Als je spliterwten gebruikt dan is het verstandig om ze eerst een nacht te laten weken. Doe je dat niet dan heb je kans dat niet alle erwten even gaar zijn. Laat ze gewoon een nacht in het koude water staan en je bent verzekerd van een goed product. Als ze een nacht gestaan hebben. Je hoeft dit niet te doen, maar als je het doet op Oma's wijze dan zou ik zeggen, wat maakt het uit. Was de spliterwten goed, liefst meerdere malen. Daarna gooi je de erwten, hamschijf, karbonade en de spek met zwoerd in een pan met ruim water.Doe de spliterwten, de hamschijf, de karbonades en de spek met zwoerd in een pan met ruim water. Breng dit alles aan de kook en schuim de soep regelmatig af. Nadat de gerechten goed gekookt hebben en er bijna geen schuim meer op het water komt, giet je het water uit de pan. Al het water uit de pan maar zorg ervoor dat de ingrediënten in de pan blijven. Als je dat gedaan hebt neem dan opnieuw 2 liter vers water en voeg dat weer aan de pan toe. Laat het dan opnieuw aan de kook komen. Dan gaan de laurierblaadjes erbij. Als alles op een gegeven ogenblik weer kookt laat je het op een laag vuur lekker langzaam doorkoken. Ondertussen snij je de aardappelen en de knolselderij in blokjes. De winterwortel in snij je in kleine plakjes. De ui wordt gesnipperd en snijd de prei in ringen. Voeg deze gesneden groenten toe aan de soep. Laat alles voor 1.5 tot 2 uur zachtjes koken totdat de spliterwten zacht zijn. Na die twee uur haal je de botten en blaadjes uit de soep. Snijd de spek en het vlees die te groot zijn in blokjes. Proef even met een lepel of de soep op smaak is, zoniet maak het dan op smaak met peper en zout.

De laatste vijftien minuten laat je de rookworst mee koken in zijn geheel. Na die vijftien minuten haal je de worst uit de pan en snij deze in plakjes. De blad selderij snij je klein. Voeg de bladselderij en de plakjes rookworst toe aan de soep. Laat de erwtensoep afkoelen. Zo de soep is nu klaar maar zoals U wel eens gehoord heeft is de soep de tweede dag lekkerder. Vandaar dat u de soep aflaat koelen en de volgende dag heel zachtjes opnieuw laat koken door regelmatig te roeren. Is de soep nu te dik kan er altijd nog wat water bij gedaan worden. Niet te veel, want het moet wel soep blijven. Nu voordat U het serveert nog even proeven en eventueel nog wat zout en peper toevoegen. Zo nu kan er gegeten worden. Meestal wordt de soep gegeten met roggebrood en katenspek.

Ik zou zo zeggen Eet smakelijk.