foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

De Duinstappers Hillegom

Gezelligheid staat voorop !

Excursie Buitenplaats Leyduin.

 

Op 8 mei 2015 hadden we als afsluiting van het wandelseizoen een rondleiding door Leyduin, eigenlijk is de echte afsluiting op 29 mei maar doordat er dan geen gelegenheid was werd het op deze datum gedaan.

Alles was prima geregeld, vandaar dat we om 13:30 uur vertrokken naar de parkeerplaats van Leyduin. Daar aangekomen stond de gids al ons op te wachten maar ze keek niet vrolijk. Ze was bij de buitenplaats geweest maar er was wel een expositie maar we konden er niet in. Wel was er de mogelijkheid om van buiten naar binnen te kijken of het op een andere datum opnieuw te organiseren. Nou daar hadden we geen zin in dus we zijn toch maar gaan wandelen. Richting het huis. We lopen en fietsen hier veel maar waren nog nooit in het huis geweest. Dat was dus wel heel leuk. Wat een afknapper. Terwijl we om het huis heen liepen zagen we een paar heren en die wilden de voordeur wel even opendoen. Zodat we geheel onverwacht toch nog even naar binnen konden. Wat een hoogte, wel heel leuk maar door de expositie stond het huis geheel leeg. Op een paar tafels en stoelen na.

Nadat we door het gehele huis waren heen gelopen, nou ja de beneden verdieping kregen we nog koffie met een koekje. Na de koffie zijn we verder gegaan. Al hoe wel we eerst nog even op een paar dames moesten wachten. Deze gingen nog even naar het toilet. Ja, je kan het maar kwijt zijn.

We zijn door het bos, verder gelopen met heel veel verhalen over de natuur, ja Hetty kan leuk vertellen. Ze weet overal wat vanaf, dus de vragen kwamen en wij kregen de antwoorden. We liepen verder naar het tweeling huis, wat ondertussen leeg stond. De twee zusters zijn pas uit het huis weggegaan en nu wordt het als alles goed gaat een theehuis. Wanneer of dat gaat gebeuren is nog niet geheel zeker, maar het staat in ieder geval in de planning.

We wachten het dus maar even af.

 

Nu gaan we verder naar de moestuin. Dit was een hele lange tijd een grote wildernis. Na het initiatief van vele vrijwilligers is er van alles georganiseerd en hebben ze het heel mooi gemaakt. Een groot lap grond, waar ze van alles verbouwen. Als particulier kan je op basis van een abonnement groete en producten kopen. Je mag dus wekelijks een bepaald aantal producten, die door de leiding aldaar wordt verteld wat je mag oogsten.

Je mag helpen met zaaien maar hoeft niet.

Ik vond het er heel leuk en leerzaam, jammer dat ze last hadden van mollen. Niet dat de mollen de producten opaten, nee ze graven natuurlijk en dan komen de wortels droog te hangen. zodat ze geen voedsel krijgen.

Nu lopen we weer verder naar het onderkomen boven op een helling. Deze is niet natuurlijk maar aangelegd. Vroeger als de mensen gingen wandelen dan hadden ze hier boven een pauze ingelast en dronken ze hier thee. Uiteraard is er na vele jaren niets aangedaan te hebben een schroothoop geworden. Nu is er door een geldschieter die dat zonde vond weer opgeknapt. Leuk om te zien. Maar voor sommigen een hele klim dus die bleven liever beneden.

Zo nog een klein stukje en dan zijn we al weer aangeland op het einde van deze leuke excursie, er staat nog een boerderij. Die nu in gebruik is door de mensen die het bos onderhouden, tenslotte moet het wel bijgehouden worden. Als ik het goed heb gehoord staat het te koop maar je mag er niets aan veranderen, zodat het eigenlijk onverkoopbaar is. De natuur is prachtig en we hebben "ik hoop dat ik dat ook van U kan zeggen genoten van deze middag". We hebben voor Hetty nog een kleine geste en bedanken haar heel hartelijk voor deze middag.

Mensen volgend jaar zoeken we wel weer iets leuk op. Heb je zelf een suggestie, schroom niet om het te vertellen.

 

Wil je meer over buitenplaats Leyduin weten Ga dan even naar de volgende site, Buitenplaats Leyduin, even klikken.